Behandelingen

Geplaatst op

Op deze pagina van honden trimsalon Victorie in Alkmaar, neem ik u mee in mijn werkzaamheden en laat ik u zien wat vachtverzorging voor een hond kan doen.

Ik vind het belangrijk dat de hond zich bij mij in de salon prettig voelt. Ik heb daarom meerdere cursussen gevolgd over hondengedrag. Hierdoor ben ik in staat de lichaamstaal van de hond te begrijpen, om zo meer op zijn of haar behoefte in te kunnen spelen. Dit maakt de behandeling minder stressvol.

Om de stress voor de hond nog verder te reduceren, heb ik mijn trimsalon aan huis en werk ik met maximaal één hond tegelijkertijd (dus ook niet met wacht en of droogcabines).

U kunt bij mij terecht voor het knippen, scheren, effileren (inkorten of uitdunnen), plukken of om de vacht van uw hond te ontwollen (zie was- en blaasmethode). Hieronder kunt u lezen wat mijn werkzaamheden voor de vacht van uw hond kan doen.

Vachtverzorging
In bad
De Was- en Blaas-methode
Puppy-gewenning

Vachtverzorging

Wat u zelf kunt doen!

Natuurlijk is het dagelijks onderhoud van de vacht een taak van de “baas”. U kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen! Zo leert uw hond de kam en/ of borstel net zo makkelijk te accepteren als zijn etensbak. Komt u rustig langs voor advies welke borstel en/ of kam de juiste is. Wij kunnen u dan meteen laten zien wat de makkelijkste en beste manier van borstelen is. Bel ons wel even vooraf, dan weten we zeker dat wij u de volle aandacht kunnen geven.

Veel eerder dan u denkt is uw hond aan zijn eerste trimbeurt toe. Vanaf de tijd dat uw hond volledig ingeënt is, kunnen wij al een puppy trim geven. Wacht niet te lang met het maken van een afspraak, want meestal is er een wachttijd van enige weken, en…vergeet uw afspraak niet, trimsalon Victorie heeft tijd voor u gereserveerd.

Waarom naar een trimsalon?

In feite is voor bijna iedere hond een regelmatig bezoek aan onze trimsalon aan te raden. Ook kruisingen en kortharige honden kunnen verschrikkelijk verharen! Afhankelijk van de vacht van de hond, houdt trimmen in: scheren, knippen, uitdunnen, plukken, strippen, wassen, kammen en/ of borstelen.

Bouviers, Schnauzers, de meeste terriërrassen en alle overige ruwharige honden worden geplukt. Dat wil zeggen dat de bovenste dode haarlaag met de hand of met een trimmes verwijderd wordt, zodat de nieuwe vacht alle ruimte krijgt om zich optimaal te ontwikkelen. Wanneer u dit zou nalaten loopt u het risico dat uw hond jeukklachten krijgt, zich gaat stukbijten en bij de dierenarts terechtkomt.

Een hond met een ruwharige vacht kan worden geplukt tot zijn onderwol. Ook kan een hond in ‘stripvacht’ worden geplukt. Dit houdt in dat bij de eerste pluk behandeling, de helft van de lange ruwe laag wordt geplukt. Dit is eenmalig rommelig… Daarna komt de hond elke 3 maanden voor een strip-pluk behandeling en worden alleen de langste ruwe haren geplukt. De hond blijft dan altijd ruwharig. De keuze is dan aan het baasje wat ze het liefste willen, wat het mooiste is en wat bij een ras past of hoort.

Spaniels, Setters, Retrievers etc. worden waar mogelijk uitgeplukt en verder met een speciaal getande schaar uitgedund en gemodelleerd.

Poedels en honden met hetzelfde vachttype worden geschoren en/ of geknipt in elke gewenst model. In de winter kunt u uw hond ook laten trimmen, eventueel kan de vacht wat langer blijven. Bedenk echter dat honden meer last van vocht dan van kou hebben en …lang haar blijft lang nat. Denk niet dat trimmen onnatuurlijk is, maar bedenk dat er geen honden in de natuur voorkomen. Ook hoort bij een trimbeurt het schoonmaken van de oren, knippen van de nagels, verwijderen van teken, het eventueel reinigen van de tanden en het behandelen van verstopte anaalklieren. Het zal duidelijk zijn dat een gediplomeerd hondentrimmer/ -ster meer is dan alleen een “kapper”. Zij heeft een gedegen opleiding gevolgd voor de algemene verzorging van de hond. Bovendien zal een goede trimmer/ -ster niet aarzelen om, indien nodig, u door te verwijzen naar de dierenarts.

Wat gebeurt er met uw hond in de trimsalon?

Wanneer u uw hond naar een trimsalon brengt, moet u hem enkele uren afstaan. Dit is noch voor u, noch voor uw hond leuk. Maar u kunt het ook onnodig moeilijk maken!

Hoe langer u uw hond blijft knuffelen, hoe onzekerder hij wordt. Het moet toch gebeuren en hij is in goede handen. Het beste is dat u eventuele wensen van tevoren telefonisch kenbaar heeft gemaakt, zodat u het afscheid kort kunt houden. Wij nemen uw hond dan mee naar de trimsalon en daar wordt hij op een trimtafel gezet. Dit zal de eerste keer even vreemd zijn, maar dat went snel. Het is opvallend hoe rustig de meeste honden zich laten behandelen en genieten van alle aandacht die ze krijgen. De vacht van de hond wordt nu helemaal doorgekamd en eventuele klitten worden verwijderd. (Wanneer u uw hond regelmatig goed heeft gekamd kunt u hem het ontklitten besparen.)

Daarna wordt uw hond, afhankelijk van het vachttype, getrimd. Indien uw hond gewassen wordt, zal hij nu het bad in gaan, waarna hij met een föhn weer gedroogd wordt. Wanneer de vacht geheel droog is, kan de hond verder worden afgewerkt en in model worden gebracht. In middels zijn we enkele uren verder en kunt u hem komen halen. Na het trimmen kan het zijn dat uw hond zich een beetje “vreemd” gedraagt, zoals springen, met de kop schudden en zijn lichaam besnuffelen. Dit is te vergelijken met iemand die zijn haar pas heel kort heeft laten knippen. Uw hond moet ook wennen aan zijn nieuwe uiterlijk en aan het “gevoel”. En…u vergeet natuurlijk niet uw hond te vertellen hoe mooi hij geworden is! Want uw hond is altijd de mooiste!

Hoe vaak naar de trimsalon?

Hoe vaak een hond moet worden getrimd is heel verschillend en afhankelijk van de vacht. Maar om u toch een idee te geven:

 • Poedelvachten 4-8 maal per jaar
 • Ruwharige vachten 3-4 maal per jaar
 • Spaniëlvachten 4-6 maal per jaar

Als u bedenkt hoeveel uren er aan uw hond gewerkt wordt, zal de prijs van het trimmen niet tegenvallen! Om tenslotte nog een sprookje de wereld uit te helpen: uw hond wordt bij een vakkundige trimmer niet verdoofd! Uw hond kan wel moe zijn na een trimbeurt. Wij hopen uw hond spoedig in onze trimsalon te mogen begroeten!

Bron: ABHB

Tips

 • Laat uw hond goed uit voor u hem naar de trimsalon brengt. De behandeling zal enige uren in beslag nemen en het is vervelend als de hond zijn behoefte zolang op moet houden.
 • Overleg eerst met uw trimster wanneer u van plan bent uw hond voor zijn trimbeurt in bad te stoppen. Veel vachten zijn namelijk moeilijk te behandelen na een wasbeurt.
 • Hoe minder klitten u hond heeft, hoe mooier de hond zal worden. Bij vervilte vachten die niet meer te kammen zijn scheren we de hond kort, dit omdat we de hond geen pijn willen doen. Dit wordt altijd van te voren met u overlegd.
 • Indien uw hond een medische aandoening heeft, loops is of een besmettelijke aandoening heeft laat het ons dan van te voren weten zodat we daar rekening mee kunnen houden. Als de conditie van uw hond niet zo goed is door bijvoorbeeld ouderdom, overgewicht of artrose meld dit dan, zodat wij een extra pauze voor de hond kunnen inlassen.
 • Het is niet mogelijk bij de trimbehandeling aanwezig te zijn. Honden laten zich beter behandelen als de baas er niet bij is. Wel stuur ik u een update over uw hond per sms of Whats app om te vertellen hoe het gaat.
 • Wij verzoeken u, uw hond vrij van vlooien te brengen. Er zijn goede bestrijdingsmiddelen en het is een sprookje dat elke hond vlooien heeft. Dit is niet waar!
 • Breng uw hond altijd aan de lijn.
 • Breng uw hond nooit met een volle maag.
 • Zorg ervoor dat u altijd telefonisch bereikbaar bent. Dit voor eventuele vragen over de behandeling of het ophalen van uw hond.
 • U mag altijd bellen voor meer informatie of advies over de vacht van uw hond.
 • Houdt u er rekening mee dat een trimbehandeling best vermoeiend kan zijn voor uw hond. Laat de hond na de behandeling alleen even kort uit en doe geen inspannende activiteiten meer zodat de hond kan uitrusten.

Honden in bad

Bij Hondentrimsalon Victorie worden alle honden voor de behandeling gewassen.  U krijgt uw hond altijd weer fris en fruitig mee naar huis. U hoeft uw hond niet vooraf te wassen. Mocht er iets zijn waardoor dit niet kan of moet dit gebeuren met een speciale shampoo of heeft de hond huidklachten? Meldt dit altijd even van te voren, dan kunnen we in overleg, hoe we de behandeling aanpakken. De honden worden in bad altijd even lekker gemasseerd, hierdoor zullen de meeste honden het wassen niet heel stressvol ervaren!

De Was- en Blaas-methode

Naar tekst van Jet Bijen-Veldhoen

Tijdens de verhaarperiodes, doorgaans in het voor- en najaar onder invloed van licht en temperatuur, worden de baasjes gek van de loslatende haren in huis, op de bank en kleding. Massaal wordt er naar de borstel en allerlei andere materialen gegrepen om de hond fanatiek te ontdoen van het losse haar. Althans, dat is de bedoeling, want in de praktijk gebeurt er iets heel anders; door dit fanatieke borstelen wordt niet alleen de loszittende onderwol uit de vacht verwijderd, maar ook haren (zowel onderwol als dekharen) die nog niet hun uiteindelijke levensduur hebben bereikt. Deze haren zitten dus nog niet los. De traditionele ontwoltechnieken met fijne kam, hark, Furminator of Coat King sorteren de ruiende wolharen niet, maar trekken onrijp, rijp en rot zonder onderscheid in één haal uit. Omdat de haarzakjes onmiddellijk de schade willen herstellen, vormen de haarknopjes met spoed nieuwe, tijdelijke wolharen. Die zijn van matige kwaliteit, waardoor hun levensduur beperkt is. Door de beschadiging van de vacht wordt juist overmatig verharen en klitgevoeligheid in de hand gewerkt.

De waskuur

Als wolharen aan vervanging toe zijn, is hun mantel niet meer gaaf. De haarschubben staan open of zijn afgebroken.

Daardoor zuigen ze water op tijdens wasbeurten. De jongere, gavere exemplaren nemen geen water op, de haren die al wel schade hebben kunnen het voordeel van de twijfel hebben. Door het opbrengen van een shampoo verdwijnt vuil en vet van de haren. De haar zuigt door langdurig in weken (miniaal 30 minuten) vol met water en shampoo, wordt zwaar en zal in veel gevallen al loslaten tijdens het uitspoelen.

Het uitschudden doet de twijfelgevallen loslaten. Dit uitschudden kunnen we extra ondersteunen door het inzetten van een zogenaamde waterblazer; door middel van een stevige, niet warme luchtstroom blazen we alle ‘niet gave’ uit de vacht, waardoor we zowel de hond als de vacht niet belasten en tevens de hond drogen. Het droogwrijven met handdoeken, doorkammen of föhnen onder begeleiding van borstelen en hitte doet ook het gave deel van de wol loslaten en dat is ongewenst. Na het droogblazen moet er niet nageborsteld worden, omdat hiermee de vachtsamenstelling wordt verstoord.

Na een week dient de procedure herhaalt te worden. Op deze wijze wordt de natuurlijke verharingbeperkt tot één wolruiperiode per jaar, de echte kortharen uitgezonderd. Door na een week dezelfde wasbeurt te doen, komen de wolharen mee die iets jonger waren dan die van vorige week. Dieren met vachten in, door te vaak borstelen , uitgelokte permanente rui komen na een week terug en de allerergste gevallen nog eens met een maximum van zes beurten. De reguliere waskuur, toegepast op liefst het hoogtepunt van de rui, omvat twee afspraken. Indien u die in één keer vooraf afrekent, dan ontvangt u bovendien een korting.

Conclusie: Je helpt de vacht er niet mee maar maakt er een probleem bij; meer klitten, sneller verharen.

Echte kortharen zoals Labradors hebben door hun geringe haarlengte in de ‘zomerdaglichtperiode’ tijd genoeg voor twee, soms wel drie verhaarcycli per seizoen. Voor hen werkt de waskuur uiteraard ook.

Tot slot: Een professionele trimsalon heeft alle faciliteiten in huis om deze behandeling doeltreffend en duurzaam uit te voeren. Het helpt uw hond door zijn ruiperiode, voorkomt overmatig verharen, zorgt voor een schone, mooie en gezonde vacht en natuurlijk scheelt het u veel tijd en nog meer haar en rommel in huis!

Puppy-gewenning

Tijdens deze puppy-gewenning wordt de pup gewassen en geblazen, knippen we de oogjes vrij, de voetjes en het achterste. Ook worden de oren en oogjes schoongemaakt en zo nodig de nageltjes geknipt.

Door de behandeling leert de pup al op jonge leeftijd aan alle geluiden en handelingen van de trimsalon, waardoor de behandeling in de toekomst makkelijker zal vergaan en als minder stressvol wordt ervaren.

Wel is het raadzaam dat de pup volledig geënt is.

Deze behandeling bieden wij aan, aan pups van 12 weken tot maximaal 5 maanden oud.

De kosten van deze behandeling bedragen € 25.